Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2011 23:28 - Размисли на тема Copy Right
Автор: lz5pn Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3894 Коментари: 1 Гласове:
2



Борба с платения софтуер музика филми книги и всичко що носи надписа Copy Right.

Какво е Copy Right?

Това е така нареченото авторско право.

Правото на автора върху неговото произведение. В болшинството от случаите това право забранява копирането, споделянето и преотстъпването на въпросното произведение на други лица без разрешението на автора.

До тук добре - автора е защитен а нарушителя ще бъде наказан.

Какво е лошото в случая?

Автора няма възможност да популяризира и издаде сам своето произведение. На него му е необходима помощ и тука идват на помощ издателите, музикалните, филмовите и софтуерните компании. Те купуват правата от автора плащайки една сравнително изгодна за автора сума и започват да тиражират неговите произведения.

Ако тези произведения се купуват компанията продължава да ограничава достъпа дори след смърта на автора. Докато автора е смъртен и неговите права върху произведението приключват със смърта му, то компанийте са безсмъртни, те не са физически лица а само едно име управлявано от смъртни хора които са заменими. По този начин името и правата свързани с него остават безсмъртни.

През годините такива компании са натрупали такива огромни суми от препродаване на чуждия труд, че в днешно време се опитват да направят закупения от тях труд на авторите вечна тяхна собственост. За това не се жалят средства.

Какви са последиците?

Обикновенните хора са принудени да плащат и да не споделят.

Хората не смеят да споделят, забравили са какво е това да имаш право да купиш от автора произведение и да го споделиш.

Това държи хората разделени, безпомощни и в невежество.

Тези хора имат ниска култура, не могат да се изразяват правилно дори не могат да мислят. Те са само едни потребители, които работят за да изкарат пари които да платят на компанийте за да получат една доста често некачествена стока. Те нямат право да проявят творчество, да променят или комбинират по подходящ за тях начин различни произведения и да направят нещо свое и уникално. Тези хора губят своята индивидуалност.

Как да се противопоставим на това?

Първата и най-важна стъпка е да ограничим максимално ползването на продукти с авторски права като например продуктите на Microsoft.

Второ – да направим всичко взможно това което създаваме да се лицензира под свободни лицензи като GNU и Creatve Common лиценз.

Трето – да подкрепяме хората които дават свободен достъп до техните произведения за да могат те да продължат да създават такива.

Четврто - да споделяме колкото се може повече неща със свободен лиценз.

И накрая да се борим с всички сили и средства за запазването на нашата свобода.




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. panazea - Забраниха разпространението на Елин Пелин ,
15.06.2011 12:41
защото някой купил авторските права !
Питам: Елин Пелин български автор ли е , или на определена групировка ?
Те питали ли са го , преди да му купят правата ?
Възможно ли е някой да притежава правата върху песните , записвани 50 години в българското радио , българската телевизия и кой има право да се разпорежда с тези записи и да обявява всички други разпространители за пирати ?
Пират ли е бил отец Матей Преображенски - Миткалото , който е разпространявал книги из българско , без да е искал авторско право на Кирил и Методий за превода на Светото Писание?
Успех !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lz5pn
Категория: Технологии
Прочетен: 625411
Постинги: 43
Коментари: 258
Гласове: 60
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930