Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2019 11:05 - DMR кратко описане и инструкции за настройка
Автор: lz5pn Категория: Технологии   
Прочетен: 2738 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.10.2023 05:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

DMR – Digital Mobile Radio

Някои основни неща които е необходимо да се знаят за DMR.

Цифровото Мобилно Радио възприема някои от последните постижения в цифровата телефония. А по специално цифровото разделяне на един физически комуникационен канал (усукана двойка, радиоканал...) на два независими виртуални канала наречени Времеви Слот 1 (Time Slot 1) и Времеви Слот 2 (Time Slot 2).

Какво представляват Времевите Слотове?

Нека уточня първо, понеже говорим за цифрова гласова комуникация, аналоговият сигнал от микрофона се преобразува в цифров (как точно няма да разглеждам тук, начините са повече от един) Тези цифри се формират в пакети и се изпращат по комуникационният канал. Понеже цифровата технология позволява компресиране на информацията, а цифровият канал е достатъчно високоскоростен за да позволи предаването на два разговора едновременно се е стигнало до решението единият разговор да се предава с нечетните пакети а другият с четните. И така всички нечетни пакети били наречени Времеви Слот 1 а всички четни пакети Времеви Слот 2.

Образно казано времевото разделяне на комуникационният канал може да се оприличи на улица. Така както на една улица има, от едната страна нечетни номера а от другата четни номера и по улицата от едната страна вървят хората за нечетните адреси а по другата страна хората за четните адреси и не си пречат макар да използват една и съща улица, така става и в цифровата комуникация.

За да се осъществява комуникацията всяко едно устройство трябва да си има идентификационен номер. За радиолюбителите идентификационен номер се получава онлайн безплатно като се прави регистрация със сканирано копие на радио любителският лиценз на уеб адрес https://ham-digital.org/ . Чака се от няколко дни до две седмици (обикновено идва в рамките на няколко дни) и номерчето се отпуска. Това е като телефонният номер на GSM. Той принадлежи на заявилият го радиолюбител, привързан е към радио любителският повиквателен знак и името на радиолюбителя. Не се препоръчва да се ползва от други.

Цифровите радиостанции се настройват чрез така наречените Code Plug. Тука му е мястото да се обясни каква информация е необходимо да се въведе в радиостанцията за да се осъществи комуникация. Или иначе казано как да си настроим радиостанцията.

Първо – необходимо е да се въведе номерът получен от https://ham-digital.org/ и повиквателният знак получен от КРС, които се въвеждат в радиото в полетата за ID и Callsign намиращи се в секцията General Settings. Някои радиостанции позволяват въвеждането на няколко идентификационни номера така, че една радиостанция може да се ползва от няколко радиолюбителя (ако са семейство :-) или имате повиквателен знак от друга държава или сте си регистрирали повече от един идентификационен номер)

Второ – Цифровата комуникация се осъществява в така наречените групи за разговори или стая за разговори, иначе казано групово повикване или чрез директно повикване – частен разговор.

За целта трябва да се въведе информация поне за групите във телефонният указател на радиостанцията – Contacts, а ако искате да виждате и повиквателният знак и името на кореспондентите си и техните идентификационни номера, повиквателни знаци, имена и т.н. Може да се свали списък с контактите, но не за всички радиостанции има такъв.

Препоръчително е да се зададат първо номерата на групите и да се създаде списък с ТГ които ще се използват а след това и индивидуалните номера с инициала принадлежащ на номера.

Някои радиостанции позволяват въвеждането на тази информация за радиолюбителите от цял свят към момента около 160 000. Броят им се увеличава :-)

За България националната група е 284. Обикновено се задава на първи времеви слот на ретранслаторите. Обикновено на втори времеви слот на ретранслаторите се задава една от регионалните групи – 2842, 2843, 2844, 2845, 2847, 2849...

Може да бъде зададена и повече от една група на слота в зависимост от това какво е решил отговорникът на ретранслатора. Например националната група 284 и 284359 от Бранд Мастер която дава връзка към рефлектор XLX359 на Dstar радиостанциите.

За директна комуникация в България е прието да се използва група 99 или 9. Тази група я няма зададена на ретранслаторите.

Трето – на радиостанцията трябва да и се зададе списък от групи които ще се слушат. RX Group List.

Може да си направите различни листи за слушане. В листата може да има от една до почти всички използвани групи. Радиостанциите позволяват въвеждане на много листи за слушане.

Четвърто – настройваме каналите. Channels.

По важните настройки са:

Channel Mode – Режимът на работа на канала - цифров или аналогов.

Channel Name – Име на канала.

Честотата на предаване и приемане или отместването за ретранслатор.

Admit CriteriaColor Code (цветен код – съответства на тона за аналоговите канали) или Channel Free което е по-добрата идея понеже позволява на радиостанцията да предава само когато каналът е свободен.

Contact Name – избираме ТГ група от телефонният указател ако се прави канал за групова комуникация или индивидуален номер ако се прави канал за частна комуникация.

RX Group List – ако искаме каналът да слуша само групата на канала то RX Group List трябва да съдържа само една група. Иначе ако има въведена повече от една група каналът ще слуша на всички групи от листа но ще предава само на групата избрана в полето Contact Name. Ако се активира Digi Monitor (той има три опции, изключен, слушане на един слот, слушане на двата слота) то тогава ще се слуша всичко което минава през радиоканала на единият слот или и на двата слота. Тази функция в някои случаи може да бъде полезна в други досадна затова се задава на някой от програмируемите бутони на радиото за да може бързо да се превключват режимите на Digi Monitor или да се изключи.

Color Code – Обикновено е 1. Използва се като тъч тона при аналоговите комуникации.

Repeater Slot – времевият слот 1 или 2

In Call Criteria – Follow Admit Criteria (да следва Admit Criteria)

Пето – Задаваме зона. Zones. В зоната задаваме канали и по този начин ги групираме. Един канал се прави за една честота и една група. Ако на една честота се използват няколко групи то тогава ги обединяваме в една зона. Така една зона може да бъде от всички цифрови канали за един един ретранслатор или един спот или цифрови симплексни канали или група от аналогови канали например – аналогови ретранслатори, аналогови симплексни канали, VHF или UHF...

С това приключваме настройката на радиостанцията.

Успехи в радио любителските цифровите комуникации.

73 de LZ5PN/M0GYU



Тагове:   настройки,   settings,   dmr,   дмр,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lz5pn
Категория: Технологии
Прочетен: 625200
Постинги: 43
Коментари: 258
Гласове: 60
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930