Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2020 17:56 - DMR директна връзка между две радиостанции и през ретранслатор
Автор: lz5pn Категория: Технологии   
Прочетен: 2306 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.05.2020 15:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
DMR (DigitalMobileRadio) е стандарт разработен от European Telecommunications Standards Institute (ETSI)

При този стандарт се реализират на една честота два виртуални канала наречени тайм слотове. На честотата се предават цифрови пакети с информация съдържаща дигитализиран звук. За да се получат два канала нечетните пакети с дигитализиран звук се определят като тайм слот 1 а четните като тайм слот 2. По този начин се получават два звукови канала на една честота без да си пречат. Каналите са двупосочни. На един канал може да се предава и да се приема. за по-лесно тези канали се обозначават като TS1 и TS2.

При цифровата комуникация се използва цветен код (Color Code или CC) Това е идентификатор който се добавя към пакетите и служи да се определи дали този пакет следва да се приема или не. По този начин ако на една и съща честота предават две радиостанции то ще се приемат само пакетите със цветен код идентичен с този на приемащата радиостанция.

Комуникацията при DMR се осъществява по ID (Идентификационен Номер) Аналогичен е на телефонните номера. Всяка радиостанция трябва да има уникален номер по който да се разпознава. Радиолюбителските комуникации обаче се осъществяват по повиквателен знак. Затова идентификационните номера за радиолюбителите се асоциират със идентификационният номер. Това прави DMR радиостанцийте ползвани от радиолюбителите лични и не би следвало да се ползват от други. Идентификационният номер (код) за България е 284. За сега индентификационните номера са 7 цифрени. За България започват с 284 (284ХХХХ)

Комуникацията по идентификационен номер обикновенно се осъществява на симплексен канал. Ако се използва ретранслатор то тогава (ако това е разрешено в ретранслатора) се осъществява на дуплексен канал. Това се нарича частно обаждане (Private Call)

В DMR се използва така също и групова комуникация (Group Call) при която се комуникира в група и се получава конферентен разговор. Комуникацията в група позволява на всеки който се обади в групата да бъде чут от другите радиостанции в групата и да слуша разговорите провеждани в групата. В DMR тези групи се наричат (Talk Group) или съкратено TG.

Комуникация в TG може да се осъществи както на симплексна (директна) честота така и през ретранслатор.

При директни връзки между радиолюбители поради това, че на една честота използвана за директни връзки могат да се обадят много радиолюбители се препоръчва при настройката на канала за директни връзки в радиостанцията, да се използва една и съща TG. Приета е TG9 за такива комуникации която е маркирана като локална рупа за разговори (Local Talk Group). За България е прието да се използва TG99 за тази цел. Това е локално решение на радиолюбителите от България. За предаване може да се използват и двата тайм слота. За да слушате и на двата тайм слота е препоръчително да се постави радиостанцията в режим монитор. Функцията Digi Monitor да е on за двата слота.

Използване на TG през ретранслатори. При тази комуникация е възприето TS1 да се използва за национална комуникация а TS2 за регионална. Националната TG за България е 284. Регионалните са 4 или 5 цифрени (ако регионите са повече от 9). Например за София се използва 2842, за Пловдив 2843 и т.н. Обикновенно ретранслаторите се свързват помежду си през Интернет използвайки сървъри. По този начин се получава клетъчна мрежа подобна на GSM мрежата. При така изградена мрежа, при повикване на една TG се задействат всички ретранслатори на които е зададена една и съща TG.

Най-разпространени са два вида DMR сървъри - BrandMeister и IPSC2. Това определя и две основни мрежи - BrandMeister базирана на сървъри свързани в меш мрежа и DMR+ базирана на сървъри IPSC2.

Сървърите поддържат два вида TG - Статични и динамични.
- Статичните TG са закачени постоянно към ретранслатора.
- Динамичните TG се закачат за опредено време и ако не се ползват се разкачат автоматично след изтичане на определено време (10 или 15 минути в зависимост от настройките) или с обаждане в паузата между обажданията към определена TG.

При BrandMeister може да се "закачи" към TS на ретранслатора статично или динамично, произволна TG. При BrandMeister има два вида TG - официални (описани в BrandMeister) и неофициални (неописани в BrandMeister) Препоръката на BrandMeister за неофициалните TG е те да бъдат с номер - личният ID номер. От радиолюбителите се използват доста неофициални TG които се задават на радиостанциите, личните спотове или на някои ретранслатори. BrandMeister рутира всичко - официални TG, неофициални TG a така също и частни обждания.

При IPSC2 към TS  на ретранслатора статично може да се закачи само TG разрешена (зададена) в IPSC2 сървъра. Неразрешените (незададените) TG могат да се закачат само динамично. Това ограничава ползването на статични TG.

Може да се направи следният извод за настройката на канал на една DMR радиостанция.

За да се осъществи комуникация е необходимо да се зададе следното:

1. В списъка с контакти (Contacts) трябва да се опишат всички TG които ще се използват. Име за ТG и номер на TG.
2. В списъка с TG които ще се приемат (RX Group List) имената на TG които ще се слушат на съответният канал. Може да се зададе една или няколко TG. (Аз правя отделен списък за всяка TG само с една TG в списъка. За да слушам всичко на канала включвам цифровият монитор)
3. В канала (Channel) се задават:
    - честотите на предаване и приемане (или приемане и шифт, в зависимост от модела радиостанция)
    - Color Code: цветният код който ще се използва за този канал
    - Admit Criteria: Color Code
    - In Call Criteria: Follow Admit Criteria
    - Repeater Slot: Time Slot 1 или 2
    - Contact Name: Името на TG за която се създава този канала
    - RX Talk Group List: Списъкът със TG които ще се слушат на този канал
4. За всяка TG се създава отделен канал. За да е по-лесно, каналите се обединяват в зони (Zone). Например в моята радиостанция има зони с канали за всеки ретранслатор. По този начин когато искам да сменя ретранслатора, сменям зоната. Имам създадени зони за аналогови директни и репитерни канали, цифрови директни и репитерни канали.

Първоначалната настройка на една DMR радиостанция е една доста трудоемка работа и отнема доста време.
Аз предпочитам да направя всички настройки започвайки от нулата, но някои колеги прдпочитат използването на готови файлове с настройки.
Готовите файлове за да се адаптират към вашите конкретни нужди също изискват доста работа, но са добра основа за хората които тепърва започват с DMR.

73 de LZ5PN/M0GYU

п.п.
Използването на информацията от тази статия със съкращения, като например:
- Изтриването на информацията за BrandMeisterили или IPSC2 - DMR+ е абсолютно недопустимо.
Най-добре използвайте линк към оригиналната статия с ваши коментари.
Благодаря.



Тагове:   dmr,   brandmeister,   brandmaster,   ipsc2,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lz5pn
Категория: Технологии
Прочетен: 625895
Постинги: 43
Коментари: 258
Гласове: 60
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930