Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2020 20:55 - IPSC2 Bulgaria и BrandMeister, правила за ползване.
Автор: lz5pn Категория: Технологии   
Прочетен: 1929 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.05.2020 16:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
IPSC2 Bulgaria и BrandMeister, правила за ползване.

Прочетено във Facebook "DMR+ Bulgaria"

“Основни правила за използване на мрежата IPSC2 Bulgaria и XLX023 !

Здравейте уважаеми колеги и приятели.

Тъй като мрежата IPSC2 Bulgaria и XLX023 се развиват доста динамично се налага да се въведат някои основни правила.

Уточняваме че правилата са нещо полезно а не рестриктивно те служат за това мрежата да може да функционира нормално.

1.Всеки радиолюбител желаещ да използва мрежата на IPSC2 Bulgaria и XLX023 трябва да има регистрирано DMR ID от https://register.ham-digital.org.

2.Всеки радиолюбител трябва да използва съгласно условията на ТИ собственият си опознавателен знак във мрежата на IPSC2 Bulgaria и XLX023.

3.Всеки админстратор на ретранслатор има право да добави само един такъв в мрежата на IPSC2 Bulgaria и XLX023 като за всеки следващ е необходимо съгласуване с администратор.

4.Всеки радиолюбител може да бъде свързан с IPSC2 Bulgaria и XLX023 само през един хотспот изключения се допускат само след съгласуване със администратор.

5.XLX023 е рефлектор към който са свързани D-Star ретранслатори. Ако сте администратор на D-Star ретранслатор и искате да се свържете към TG 284 на IPSC2 Bulgaria е необходимо да свържете ретранслатора си към стая В на рефлектор XLX023.

6.IPSC2 Bulgaria е главният сървър във който се препоръчва свързването само на DMR ретранслатори.

 

Прочетено във Facebook “DMR Bulgaria”

“Колеги, приятели. Публикувам това тук, също и на BrandMeister wiki-то, за да не стават грешки, и всички да са наясно. Аз лично мисля че това е "common sense", което е и причината да не съм го написал до сега, но е добре да го има "черно на бяло"

Официална позиция на BrandMeister България относно крос-линкването към други мрежи:

BrandMeister насърчава експериментирането. Неотменимо право на всеки радиолюбител е да експериментира със собственото си оборудване, както намери за добре, при условие, че се придържа към общоприети добри практики и не пречи на никого.

Всякакви експерименти, свързани с "бриджването" към други мрежи (ysf/d-star/аналог и т.н.) следва да се правят във 6 или 7-цифрена TG (284000 - 284999, 2840000 - 2849999, с изключение на 284112 и 284359), съвпадаща с репитърно или персонално id, регистрирано от експериментиращия. За бриджване към ipsc2/xlxd/ysfreflector/hblink или друга публична услуга, следва да получите предварително съгласие от двете страни.

Ако се окаже, че експериментът е успешен, и би донесъл полза за всички, използващи BrandMeister, може да бъде предоставена TG между 28411 и 28499, където да преместите Вашия бридж. MMDVM_Bridge може да се използва само за аналогови линкове, Софтуерни решения, използващи MMDVM протокол за връзки към d-star/ysf/друго (dvswitch, hblink) не са приемливи. Връзки към HBLink следва да се правят единствено през OpenBridge протокол.

Във TG 284 и TG 2840 - 2849 е абсолютно неприемливо да се правят каквито и да било експерименти.”

Това са само някои от "правилата" на BrandMeister.

Ето как се съoтнасят правилата в IPSC2 Bulgaria към "правилата" в BrandMeister:

1. Всеки радиолюбител желаещ да използва мрежата на BrandMeister трябва да има регистрирано DMR ID от https://register.ham-digital.org.
2. Всеки радиолюбител трябва да използва съгласно условията на ТИ собственият си опознавателен знак във мрежата на BrandMeister
3. Всеки админстратор на ретранслатор има право да добавя ретранслатор в мрежата на BrandMeister.
4. Всеки радиолюбител може да бъде свързан с BrandMeister през хотспотове като използва собственото си ID на до 99 хотспота в мрежата на BrandMeister като за всеки хотспот трябва да има различно ID от предходният което се постига чрез използване на ESSID
5. XLX359 е рефлектор към който са свързани D-Star ретранслатори. Връзка от BrandMeister към този рефлектор стая В се осъществява през TG 284359.
6. и 7. BrandMeister е меш мрежа от 41 главни сървъра. Няма значение на кой сървър е свързан ретранслатора или хотспота. Толк Групите се рутират между всички сървъри без ограничения.
8. В BrandMeister няма подобно ограничение.
9. 10. и 11. Всякакви експерименти, свързани с "бриджването" към други мрежи (ysf/d-star/аналог и т.н.) следва да се правят във 6 или 7-цифрена TG (284000 - 284999, 2840000 - 2849999, с изключение на 284112 и 284359) Ако се окаже, че експериментът е успешен, и би донесъл полза за всички, използващи BrandMeister, може да бъде предоставена TG между 28411 и 28499. За бриджване към ipsc2/xlxd/ysfreflector/hblink или друга публична услуга, следва да получите предварително съгласие от двете страни.
12. В BrandMeister има автоматично ограничение. Поставя се от софтуера на BrandMeister при loop, или при щракане на една група. Понякога може да се получи заради "много лоша" връзка. (имах точно този проблем) Например, когато си на 3G и пътуваш, си мислиш че говориш, а реално само щракаш… Ограничението е: 1. само за един час. 2. само на един мастър сървър. BrandMeister излъчва гласово съобщение на английски "User Blocked". Всеки мастър сървър има /status/places/BlockedUsers.htm. Това е публична информация където всеки може да види кой е ограничен и кога изтича ограничението. За BrandMeister Bulgaria това може да се види на адрес: http://master.ham-dmr.bg/status/places/BlockedUsers.htm

Правилата за IPSC2
са копирани дословно от източника.
При IPSC2 не всичко е автоматизирано. За доста от нещата касаещи правилната работа на сървъра се налага администратора да се намесва и да изчиства проблемите. Затова и са написани тези правила. Да се знае в кои случаи какво не бива да се прави.

"Правила" за BrandMeister
засега няма написани. Има препоръки какво не бива да се прави. BrandMeister е софтуер който е инсталиран на 41 сървъра свързани в меш мрежа. Работи по един и същи начин на всички сървъри и осигурява комуникация между потребителите. Контролът на трафика е автоматизиран почти на 100%. На администраторите почти не им се налага да се намесват в работата на сървърите. Ако е необходимо нещо да се лимитира се добавя правило в софтуера което при ъпдейта на сървърите става валидно за всички. Сравнението е между това какво може да прави едната мрежа и какво другата. Например блокирането на потеребители в BrandMeister, в същност е част от функционалността на софтуера му, и може да се приеме за правило което трябва да се има в предвид. Повечето неща за BrandMeister са написани от мен, на базата на тестове, личен опит от използване на мрежата, и от разговори с колеги. Може да има и несъответсвия които ще бъдат коригирани ако някой ми каже къде е несъответствието.

Най-общо казано:

При IPSC2 сървърът, отстраняването на проблеми основно се прави ръчно от човек. Това е мой извод базиран на прочита на правилата за IPSC2 мрежата. Не съм тествал такъв сървър, така че може да има грешка в извода ми за този сървър.

При BrandMeister отстраняването на проблеми основно се прави автоматично от софтуера на сървъра. Всички BrandMeister сървъри работят с един и същи софтуер. Човешката намеса е сведена до минимум.

73 de LZ5PN/M0GYU



Тагове:   brandmeister,   ipsc2 bulgaria,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lz5pn
Категория: Технологии
Прочетен: 625599
Постинги: 43
Коментари: 258
Гласове: 60
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930