Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2020 20:56 - HBLink описание на функционалността
Автор: lz5pn Категория: Технологии   
Прочетен: 879 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 16.06.2020 00:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

HBLink описание на функционалността

 

Както бе описано в предишната статия Автоматична телефонна централа и DMR сървър HBLink изпулнява фунцията на репартитор.

 

За разлика от класическият репартитор където имаме медни кабели “развити” на кабелни глави в шкаф или на метална конструкция в стая, всичко при HBLink е софтуер но функционалността е същата.

  image

 Това е част от дашборда на моят HBLink сървър.

Както се вижда има три основни секции. HB Protocol - Master Systems, HB Protocol - Peer Systems и OpenBridge Systems.

 

HB Protocol - Master Systems: Това са вътрешните комуникационни канали на сървърът (кабелите за вътрешни линии на репартиторът). Към тези комуникационни канали се свързват по-малки сървъри като MMDVM сървърите които осъществяват връзката между радиостанциите и базираните на MMDVM протоколи ретранслатори или спотове. Дефакто ролята на тези ретранслатори или спотове е много близка по функционалност на една малка АТЦ.

 

HB Protocol - Peer Systems: Това са външните комуникационни канали на сървърът (кабелите за виншните линии на репартиторът използвани за връзка с други АТЦ) Тези комуникационни канали осигуряват връзка на HBLink с други сървъри като BrandMeister, IPSC2, XLX, HBLink или папагал инсталиран на същата машина на която е инсталиран HBLink сървърът. При използването на Peer Systems, HBLink сървърът се представя пред другите сървъри BrandMeister, IPSC2, XLX, HBLink като обикновен MMDVM репитер или спот. Сървирите комуникират с тези клиенти на ниво Толк Група. Това означава, че между репартиторът и старшите АТЦ към които той е свързан от многочифтовият кабел се използват само определени чифтове (Толк Групи) и те са описани в отделна секция - Bridge status. Но това ще го разгледаме малко по-късно.

 

OpenBridge Systems: Това са комуникационни канали които позволяват да се свързват сървърите през по-широки комуникационни канали. Може да се оприличат на прекарване на многочифтов директен кабел между две АТЦ. Какво ще се свърже през този кабел е въпрос на договорка между двете АТЦ.


Bridge status:

 image

 Bridge status: По горе на снимката се виждат част от Bridge status на моят HBLink. Бриджът това е връзка между Толк Групи от различни сървъри. Тук се описва коя комуникационна линия (Толк Група) от кой източник (сървър) към къде се свързва.

В Bridge status са описани:

System – сървърът който участва в бриджа.

Slot - на кой слот се извършва комуникацията със сървъра.

TG# - коя Толк Група се използва за комуникация през бриджа към сървъра.

Status – състояние на връзката към момента: активна или неактивна (дашборда отразява това състояние с известно закъснение)

Timeout – състояние на таймера за тази връзка. След колко време в секунди ще се активира или деактивира връзката. N/A означава, че за тази връзка таймер няма да се използва. Expired означава че таймерът е изтекъл.

Timeout Action – какво действие ще се предприеме след изтичане на таймера: свързване на Толк Групата към бриджа или разкачане на Толк Групата от бриджа.

Connect TG# - Толк Група обаждане към която ще активира връзката на TG# към бриджа.

Disconnect TG# - Толк Група обаждане към която ще деактивира връзката на TG# към бриджа.

 

Това са накрактко възмоожностите на Hblink.

Основно този сървър изгражда връзки между определени Толк Групи от по-големите сървъри и Толк Групи използвани от свързаните към него MMDVM ретранслатори или спотове. Така също има възможност да се споделят вътрешно между HBLink сървърите услуги изведени на вътрешна за HBLink TG които услуги не съществуват на по-големите сървъри като BrandMeister, IPSC2, XLX.

 

Hblink е много добър инструмент за изграждане и управление на трафик между различни сървъри и домашна мрежа от ретранслатори, спотове и тазлични видове линкове, като например линк между аналог и DMR, Echolink и DMR, Zeelo и DMR и т.н.

 

Hblink обаче може да създаде много сериозни проблеми ако поради незнание, небрежност, недоглеждане или злоумишлено се създаде затворен кръг в комуникациите – луп (loop)

 

Например:

Изграждате следната последователност от връзки:

 

TG 284 от BrandMeister HBLink 1 TG 2284 OpenBridge HBLink 2 TG 2284 TG 284 от BrandMeister

 

При това положение когато TG 284 от BrandMeister започне да предава с много малко закъснение от порядъка на десетки милисекунди трафикът се връща обратно към BrandMeister по изградената верига и това предизвиква зацикляне – луп.

 

Като резултат от това забиват и спират да работят не само сървърите по веригата но и Интернет връзката пада.


Създаване на бридж между Толк Групи от BrandMeister, IPSC2, XLX и вътрешни за HBLink локалната мрежа Толк Групи не се допуска, без изричното съгласие на всички участници в бриджа.
Създаване на подобни бриджове, лупване на комуникацийте, може да доведе до забрана за достъпа на вашият локален HBLink сървър до тези мрежи.

Използването на HBLink трябва да бъде много вникателно и след добро планиране на комуникациите през него.

Бриджаването между сървърите трява да бъде тип звезда. Централен сървър със закачени към него други сървъри. Бриджване тип триегълник, е абсолютно недопустимо!!! Предизвиква луп на мрежата и сървърите спират да работят. Това важи за всички сървъри не само за HBLink.

Може би заради това настройките за HBLink в Pi-Star са скрити и достъпни само от експерт менюто. Според мен се счита, че за изграждане на подобни комуникации се изискват познания на по-високо ниво от потребител.

 

73 de LZ5PN/M0GYU

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115% }


Тагове:   hblink,   описанение,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lz5pn
Категория: Технологии
Прочетен: 625169
Постинги: 43
Коментари: 258
Гласове: 60
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930