Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2020 20:14 - DMR през Pi-Star и Hblink
Автор: lz5pn Категория: Технологии   
Прочетен: 1060 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.07.2020 20:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

DMR през Pi-Star и Hblink, структури и приципи на работа.

Pi-Star.

Pi-Star е софтуер който обслужва MMDVM модеми и осигурява комуникация за DMR, D-Star, Fusion, YSF, P25, NXDN.

Ще опиша само DMR режима.

При DMR има два тайм слота които се формират от MMDVM модема на един аудио канал. Модемът поддържа два режима на работа. Симплексен и дуплексен.

В симплексен режим работи само слот 2. В дуплексен и двата слота, при което от един комуникационен канал се получават два виртуални. Това се прави от софтуера обслужващ модема.

Така, че хардуерно има един чип който има четири канала.

1. Цифров – свързан към компютър с управляващ и комуникационен софтуер, който е свързан към интернет за осигуряване на комуникация със други устройства ползващи същият или подобен софтуер за връзка помежду си през сървър. Сървърите поддържани от този софтуер са четири - BrandMeister, IPSC2 (DMR+), XLX, Hblink.

2. Аналогов – предаване, свързва се към радио предавател.

3. Аналогов – приемане, свързва се към радио приемник.

4. Управляващ – указва посоката на предаване на данните.

Предавателят и приемникът могат да бъдат външни радиостанции или се използват едночипови приемник и предавател, интегрирарни на самата платка заедно с модема и се получава радио-модем.

Радиостанцията се свърза с радио-модема по радиоканал. През радио-модема към сървър в Интернет и през него с други радио-модеми.

Компютърът който се използва да осигури връзката между радио-модема и Интернет обикновенно е Raspberry Pi, но се използват и други.

За краткост по-нататък радио-модемът ще наричаме само модем.

Софтуерът извършва следното:

От страната на модема – осигурява управление на каналите за предаване и приемане. Подготвя пакетите с данни съдържащи дигитализирано аудио, ИД на радиостанцията, слот и толк група, за предаване към сървър на базата на слот и толк група.

От страната на Интернет – създава виртуални интерфейси за връзка към сървърите BrandMeister, IPSC2 (DMR+), XLX и Hblink. Осигурява комуникацията към тези сървъри на базата на ИП адрес (или домейн) и порт. Предаване и приемане на данните съдържащи дигитализирано аудио, ИД, слот и толк група от и към сървъра.

Така се получават пет интерфейса. Един към радиостанцията и по един за всеки от сървърите BrandMeister, IPSC2 (DMR+), XLX и Hblink.

Софтуерният пакет Pi-Star може да работи или само с един от четирите сървъра, или едновременно с всичките четири в режим DMRGateway.

Ще разгледам следната конфигурация през Pi-Star (работеща и тествана от мен):

Връзка между радиостанция и сървърите на BrandMeister, IPSC2 (DMR+), XLX и Hblink през следните толк групи:

image

Структурна схема на комуникацията през Pi-Star в режим DMRGateway.


image

Както се вижда от таблицата с Толк Групите които ще се използват има дублиране на толк групи от BrandMeister и IPSC2 (DMR+)

Ако радиостанцията предава на ТГ 284 то тази толк група ще бъде изпратена едновременно към BrandMeister и IPSC2 (DMR+). Софтуерът няма по какво да рзличи коя толк група за къде е освен по слот. Затова комуникацията към BrandMeister се извършва по слот две а към IPSC2 (DMR+) по слот едно. При програмиране на радиостанцията е добре да се изпише в името на канала за кой сървър е предназначен този канал, за да знаем накъде насочваме комуникацията си.

В режим приемане ТГ 284 ще се изписва на дисплея като ТГ 284 и с малки буквички се изписва слота.

Всичко това създава затрудения в определянето на това кое откъде идва и към кой канал да се насочи комуникацията.

За по-лесно аз възприех друг подход. Преименувам Толк Групите към IPSC2 (DMR+) като добавям префикс 3. По този начин на дисплея на радиото Толк Групата се изписва с едър шрифт и ясно се вижда разликата – ТГ 284 и ТГ 3284.

Това е мое решение което не е задължително да се копира от всички. Това е само препоръка.

В заключеие искам да кажа следното:

От страна на модем – виртуален интерфейс се използва MMDVM-Bridge, софтуер който бриджва модемът към входът на виртуалният интерфейс.

От страна на виртуален интерфейс – сървър се използва MMDVM-Host, софтуер който се явява клиент на сървъра.

Настройката на тези две страни позволява, от страна модема - Pi-Star, да се използва една толк група през един слот, от страна Pi-Star – сървър, друга толк група на друг слот. По този начин се постига съвместимост между толк групите и слотовете използвани в радиостанцията и в сървървъра.

Pi-Star e бридж между модем и сървър. Това е софтуер тип клиент – сървър. Сървър за радиостанцията, клиент за сървъра.

 

HBlink.

HBlink e комуникационен софтуер който първоначално е бил създаден за бриджване между мрежи. Има и сървърен софтуер който позволява по подобие на Pi-Star свързване на клиенти като Pi-Star към него.

На практика това е софтуер тип клиент-сървър. Инсталира се на Raspberry Pi 2 или по-следваща версия на Raspberry Pi.

Този софтуер създава виртуални интерфейси за вътрешна и външна комуникация.

За вътрешна комуникация се използват Master Systems – виртуални локални сървъри използващи MMDVM-Bridge за връзка към HBlink.

За външна комуникация се използват Peer Systems – виртуални клиенти за връзка към сървъри като BrandMeister, IPSC2 (DMR+), XLX, Hblink и Ехотест сървър който се инсталира на същата машина на която е инсталиран и Hblink. Използва MMDVM-Host за тази комуникация.

Поддържа и OpenBridge Systems. Лично аз не намерих приложение специално за OpenBridge.

Master Systems и Peer Systems позволяват изграждането на бридж между тях. Функция много полезна за организиране на комуникацията за една радиолюбителска цифрова станция.

Поради това, че има много различни сървъри, и индивидуалните предпочитания на конкректният радиолюбител към кои сървъри и на кои толк групи от тези сървъри да се свързва, Hblink се явява гъвкав инструмент за управление на комуникационният трафик.

Има възможност да се задава кои толк групи да се позлват статично и кои динамично, дори ако връзката на Hblink да е към статична толк група на някой от сървърите за клиентите на Hblink тази толк група може да бъде напревена динамича, като времето на таймера се определя от администратора на Hblink и може да се настрои индивидуално за различните толк групи.

Комуникацията към толк групите свързани към външните сървъри може да се прекъсва с обаждане към определена толк група и да се възстановява с обаждане към друга толк група.

Това дава възможност за по-ефективен контрол на трафика отколкото ако се използва Pi-Star.

Пример за действаща комуникация през Hblink към BrandMeister, IPSC2 (DMR+), XLX и Hblink с Ехотест сървър е дадена на схемата по-долу.

image

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115% } a:link { so-language: zxx }

Моят Hblink сървър ми осигурява локален Ехолинк сървър на ТГ 284030, Ехотест сървър на ТГ 9999, връзка към толк групи от BrandMeisterBg, IPSC2BgDMO, два XLX сървъра и Hblink Bulgaria.


image

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115% } a:link { so-language: zxx }

Pi-Star UR1 е дуплексен спот който ползвам с пауър банка когато отивам някъде и се свързва към мобилен Интернет от телефона ми. Настроен е да се свързва към моят HBlink сървър и към BrandMeisterBg. Връзката към BrandMeisterBg се използва само за предаване на SMSи към APRS. За всички останали комуникации се използва HBlink.

Pi-Star UR2 е дуплексен спот който е закачен към интернет през LAN, и е стационарен в къщи.

Pi-Star USp1 е симплексен спот който осигурява връзката Ехолинк към DMR.

На Local-3 e закачена само ТГ 111 която понякога ползвам за тестове.

Така организирана моята комуникация ми дава възможност за комуникация едновременно към BrandMeister, IPSC2 (DMR+), XLX и Hblink толк групи като имам възможност да запазя комуникация към една толк група и да изключа останалите в случай, че има едновременно трафик на няколко толк групи. Функционалност която при Pi-Star не съществува.

Правилното използване на HBlink носи полза.

Понеже много често при неправилна организация и настройка на HBlink се предизвикват проблеми със сървърите на BrandMeister, IPSC2 (DMR+) и XLX, много от администраторите на тези сървъри отхвърлят връзката на HBlink към техните сървъри.

Някои администратори направо банват (в много случаи неоснователно) потребители които използват HBlink, само защото има потенциална опастност от луп или нежелано бриджване между мрежите от сървъри.

Аз използвам HBlink за връзка към BrandMeister, IPSC2 (DMR+) и XLX като клиент. Дефакто аз имам чрез HBlink шест виртуални спота свързващи двата ми дуплексни спота към пет сървъра - BrandMeister, IPSC2 (DMR+), HBlink и два XLX сървъра.

Реално аз използвам само една радиостанция за връзка през един дуплексен спот и виртуално през HBlink аз използвам шест спота.

Цената на тази комуникация ако се използват Pi-Star спотове би била приблизително Ј350.

Чрез HBlink постигам същият ефект на цена под Ј100.

Ако някой ми каже, че не мога да ползвам HBlink за да си организирам моите радиолюбителски комуникации по начин удобен за мен, съгласно техническите изисквания за радиолюбителски комуникации… ще имам много против.

Няма причина да не се използва софтуера по правилният начин.

И друг път съм давал пример с използването на ножа.

Правилното използване на инструментите носи само полза, а не вреда.

В тази статия давам примерно използване на инструментите така, че да носят полза, а не вреда.

Дашборда на моят HBlink сървър е на уеб адрес: http://m0gyu.freeddns.com:8184/

Моите комуникации са публични. Не са тайна. Всеки може да ги види и да се свърже с мен ако пожелае, на толк групите които използвам, освен ако някой администратор не реши да блокира моите комуникации към неговият сървър. Ако това се случи, моля използвайте неблокираните сървъри. Блокираните се маркират в червено.

Благодаря.


73 de LZ5PN/M0GYU




Тагове:   dmr,   hblink,   pi-star,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lz5pn
Категория: Технологии
Прочетен: 625382
Постинги: 43
Коментари: 258
Гласове: 60
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930